For omkring en måneds tid siden modtog Voerså Byudvikling en anonym donation på kr. 50.000, -.
Pengene blev selvfølgelig modtaget med tak, og nogle af dem er allerede anvendt på foreningens ejendom, der er, den gamle krogrund i Voerså. Her er der plantet et flot blomsterbed og opsat flagstang med tilhørende Dannebrog.
Mandag 20. juni afholdt foreningen sin 7. generalforsamling i teltet på grunden, og her afslørede formand Gynther Mølgård, at foreningen har modtaget en ny donation på kr. 300.000, – fra en ældre Voersåborger. I maj måned opsatte frivillige en flagstang og var i gang med blomsterbedet, da en ældre herre henvendte sig til formanden og sagde.
– I gør et fantastisk og flot arbejde her på grunden. Jeg er født og opvokset her i byen, og jeg er glad for at komme her, så i skal have kr. 300.000, – af mig.
Gynther Mølgård fortalte, at pengene er overført og landet på byudviklingens konto. I modsætning til den første store private donation, ville vedkommende godt have sit navn frem, men kun på generalforsamlingen, og det respekterer vi, fortalte formanden.
– Pengene lander et ”tørt” sted, og den slags donationer, kan vi bruge mange flere af, hvis vi skal nå vort mål med at få en landsbykro op at stå på foreningens grund, som erstatning for den gamle 300 årige Voerså Kro, der nedbrændte lørdag 26. august 2006 om morgenen, sagde formanden.
Formandens beretning
– Om ganske få dage er det 10 år siden, Voerså Kro nedbrændte, og så er det nu godt 7 år siden, Voerså Byudvikling blev startet. Som formand må jeg konstatere, at mine og bestyrelsens evner og kompetence ikke har slået til. Vi mangler stadig en kro her på grunden. Derfor vil bestyrelsen i dag fremstille 4 forslag, som generalforsamlingen skal tage stilling til, hvilket af disse vi skal fortsætte, det videre arbejde med. Kort sagt; vi har nu behov for at trække en streg i sandet. Jeg har som selvstændig aldrig været god til lange sagsbehandlinger, og jeg er nu nået til det punkt, hvor der skal ske noget. Min tålmodighed er ved at slippe op.
– Vi lægger meget stor vægt på, at vores grund skal være flot og indbydende med hensyn til græsslåning. I årevis har det været, de samme frivillige, der har klaret det med egne maskiner og benzin. Vi har derfor besluttet at købe en plæneklipper og håber på, at der nu er flere frivillige til at deles om dette stykke arbejde.
– Jeg håber, at alle har nydt den flotte julebelysning ved åen på vores grund. Elregningen blev rigelig stor, og derfor har vi investeret i en elbesparende og energivenlig lyskæde.
Udover de allerede nævnte aktiviteter, omtalte formanden i sin beretning også foreningsteltet og en flydebro, som børnene har stor glæde af på åen. Selv synes formanden ikke flydebroen pynter, men mente det var i orden. Foreningen har tilbudt frivillige ”underholdere”, af forskellig slags, at bruge grunden. Folk må gerne være her, og der skal være adgang for alle.
Det største problem på grunden er offentlige toiletter. Der er offentlige toiletter på grunden, men det er et, som ligner dem, der bliver brugt på parkeringspladser. Foreningen ønsker et hus med offentlige toiletter, sluttede Gynther Mølgård første del af sin beretning, som var delt i to dele.
Kamp for en ny kro
Som erstatning for den gamle kro, har det hele tiden været byudviklingens opgave at få en ny kro på grunden op at stå. Det har foreløbig været en lang proces, men foreningen kæmper stadig, og håber på det en dag lykkes.
I del to omtalte formanden, de mange møder, der havde været med Frederikshavn Kommune, Real Dania og selskabets samarbejdspartner Bascon i Aarhus, som er et firma, der er ekspert i forundersøgelser og økonomiske beregninger, med hensyn til om en kro eller hotel er bæredygtig på stedet. Foreningen ofrede kr. 200.000, – på projektet, og medio april kom resultatet.
Forundersøgelsen viser at en kro/hotel i en størrelsesorden 25 – 35 værelser med tilhørende restaurant, køkken, toiletter med mere, vil være den mest økonomisk bæredygtige model. Skal den finansieres på lånt kapital, så er det ikke muligt med den konkurrence, der er i branchen.
Ved en finansiering på 80 % eller mere fra diverse fonde, aktier eller anden form for investering, vil det se helt anderledes ud. Det vil sige, at et gældfrit hus vil være anderledes interessant.
Foreløbigt afslag
Real Dania har for nuværende sagt nej, men vil ikke udelukke hvis der blev startet et lokalt mad- og medborgerhus, der er suppleret med en kiosk, som indeholder basisvarer godt støttet af frivillige og Frederikshavn Kommune, at det så er muligt, de vil komme med mere. Døren er altså ikke smækket i, men der skal et andet projekt på banen.
Fire forslag
For at komme videre med projektet, havde bestyrelsen stillet fire forslag til generalforsamlingen, hvor et af disse skulle vælges, for at foreningen kunne komme videre.
Det første gik ud på, at Voerså Byudvikling overdrager grunden til Voerså Borgerforening, som den stod i dag.
Nummer to handlede om at sætte grunden til salg på ejendomsmarkedet, og det tredje gik ud på at bygge, for de penge, foreningen har på kontoen lige nu.
Det fjerde forslag, var det, som bestyrelsen anbefalede, at generalforsamlingen skulle stemme ja til, og det blev da også vedtaget med stor majoritet, af de 40 fremmødet.
4. forslag vedtaget
Forslaget lyder sådan her.
Vi igangsætter en indsamling af midler til at etablere første etape af et større projekt, der kan udvikles etapevis over tid. En opstartsetape omfatter minimum køkken, kølerum, restaurationsstue, toiletter, garderobe og et lille butikslokale i et 200 – 350 kvadratmeter hus til ca. 2 – 3,5 millioner kroner. Vi har i dag kr. 400.000, – at starte op på, og vi kan vælge følgende.
- A) Frivillige donationer af filantropisk karakter.
- B) Etablering af et aktieselskab eller lignende som betyder, at folk investerer i byggeriet.
Inden generalforsamlingen tog stilling, uddybede Voerså Borgerforenings formand, Bjarke Laubek, forslagene nærmere.
Overskud på regnskabet
Kassereren, Anna Sørensen, oplæste regnskabet, der viste et overskud på kr. 4.555, -.
Indestående i pengeinstitutter var kr. 82.594, -. Overskud på klublotte var kr. 9.660, -. Foreningens egenkapital var på kr. 62.563, -.
Valg
Ian Mechlenburg blev genvalgt. Per Lindegård blev valgt i stedet for Jens Juul, der ikke ønskede genvalg.
Som suppleanter til bestyrelsen valgtes Lone Pilgård og Dorthe Dadge.
Revisorerne Michael Gadekær og Poul Thomsen blev genvalgt.
Som byudviklingens kontakt til borgerforeningen valgtes Bjarke Laubek.
Tekst og foto Cille Strøm