Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Lars-Henrik Hyttel, formand for Sæby og Omegns Bevaringsforening.
En Masterplan er på vej for Sæby, og i den anledning har Sæby Bevaringsforening naturligvis nogle betragtninger vi ønsker, skal indgå i overvejelserne. Arbejdet med Masterplanen er ekstremt vigtigt for Sæbys fortsatte udvikling og overlevelse som en attraktiv bosætningsby og et attraktivt turistmål.
Sæby er kendetegnet ved at være udviklet i etaper. Disse etaper er markeret meget tydeligt, og er en væsentlig del af byens historie.
Mange fokuserer, med rette, på området Algade, Strandgade og Pindborggade. Eller det nederste af Sæby Å’s forløb, som disse gader jo løber parallelt med. I sagens natur er det meget vigtigt, at denne del af byen behandles med stor respekt.
Men der findes andre områder i byen, der hver især symboliserer en periode i byens udvikling. Det være sig omkring busterminalen (hvor også Sæby-banen engang havde en stationsbygning) og Jernbane Allé.
Også området omkring Skovalléen er en del af byen med sin egen specielle historie.
I bevaringsforeningen er vi af den klare holdning, at det er værd at bevare disse kvarterers særkende.
Ikke at byen skal gøres til en museumsby, men der bør informeres om de særlige kendetegn, der knytter sig til de forskellige kvarterer. Her tænkes naturligvis især på arkitekturen og dermed bygningernes ydre.
Det er ikke ensbetydende med, at al udvikling stopper, men at kvarterets særkende skal bevares i størst muligt omfang. Boligerne skal fortsat kunne gøres attraktive og moderne, men det behøver ikke gå ud over det ydre udtryk.
Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad der gør Sæby attraktiv, som bosætningsby og turistmål. Og det er netop disse særkender. Man kan sige, at det er Sæbys DNA.
At der fortsat skal være mulighed for udvikling kan illustreres ved 2 helt nye boligprojekter, der på hver deres måde bidrager til byens positive udvikling. To meget forskellige projekter, der ikke kan bytte geografi uden at det vil være uheldigt. Her tænkes på lejlighederne på hjørnet af Niels Juels Vej og Arenfeldtsvej, og et andet byggeprojekt beliggende Algade/Søndergade bag den gamle sodavandsfabrik. Sidstnævnte opføres i et meget følsomt område, men som såkaldt tæt/lav bebyggelse i form af 2 kædehuse i Skagen-stil med i alt 5 boliger.
Begge projekter viser, at det er muligt at bygge nye boliger, og dermed udvikle Sæby, uden at det behøver være på bekostning af bevaringsværdige bygninger. Her tænkes naturligvis på den påtænkte nedrivning af Agerledet/Friisergården (Rolykkevej 2).
Udvikling på havneområdet er et meget omdiskuteret emne, og flere projekter har været på banen. Et helt uacceptabelt projekt var ”Manhattan-projekter” med boliger i op til 5 etager, der nærmest udgjorde en mur mod havet. Det vil være helt fint med udvikling på havnen, og meget gerne med boliger. De skal dog opføres med respekt for nærmeste byområde, nemlig enden af Strandgade med kirken indenfor kort afstand. Bevaringsforeningen mener ikke der skal bygges højere end 1 ½ etage og gerne i stil med genboen ”Havnebo”. I et nyt projekt skal det også sikres, at offentligheden fortsat har fri adgang til alle dele af havnen. Ideelt vil et nyt havneprojekt indeholde både boliger og små butikker/værksteder/spisesteder, der kan give mere liv til havnen.
Selve midtbyen med torvet, og til dels Pindborggade kan også med fordel udvikles. Ikke ved at gøre Grønnegade til gågade eller ved at gøre Torvet til P-pladser, men ved at gøre området mere rekreativt og gøre det til en oase for byens beboere og gæster. Der kan med fordel åbnes mere op mod Pindborggade og gøre det til et mere integreret område, hvor Pindborggade i dag er ret isoleret, selv om afstanden er ganske minimal.
En anden ting, som nærmest i århundreder har bundet byen sammen på tværs, er stier i den gamle bydel, således at man nemt kunne komme til og fra åen eller havnen. Bl.a. Kirkestien, der på det seneste har lidt en krank skæbne, fordi en tilfældig privat ejer føles sig gået for nær, på trods af at stien har været der masser af år. De få stier, der er tilbage bør ikke bare bevares, de bør fremhæves som et vigtigt element i Sæbys historie.
Et element, der helt sikkert bør indarbejdes i en kommende Masterplan er muligheden for at så mange som muligt kan nyde Sæbys unikke træk og kulturarv. Sæby bør gå forrest med at gøre byen mere venlig overfor gangbesværede og handicappede. Mange steder er der forsøgt at lave handicapvenlige løsninger, men det er langtfra nok. Hele byen bør gennemgå et serviceeftersyn hvad angår adgang for handicappede, og ikke mindst bør det indtænkes i alle nye projekter, at der skal tages hensyn til gangbesværede og handicappede. Ikke alene vil det komme det stigende antal ældre i samfundet til gode, det vil også kunne tiltrække turister, der vil være med til at fremtidssikre vores dejlige by.