Børne- og Ungdomsudvalget har på dets seneste møde vedtaget budgettet for udvalgets virke de kommende år. Det indebærer en række betydelige reduktioner på området.
Et flertal bestående af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti samt SF har sagt ja, mens Ida Skov fra Enhedslisten ikke kunne tiltræde budgettet, da reduktionerne efter hendes opfattelsevil gøre kommunen mindre attraktiv for børnefamilier som bosætningskommune og forringe forholdende og udviklingsmulighederne for kommunens børn. Bahram Dehghan (A) havde meldt afbud til mødet.
Udvalget består desuden af fungerende formand Pia Karlsen (A), Kristina Lilly Frandsen (V), Mette Hardam (V), Brian Kjær (A), Bent H. Pedersen (A), Lars Oldager (DF) samt Søren Visti Jensen (SF).
Økonomiudvalget besluttede på et møde i maj, at budgetrammerne reduceres med 10 mio. kr. fordelt efter en model, som blev fremlagt på Økonomiudvalgets møde. Budgetrammen for Børne- og Ungdomsudvalget reduceres således med 0,5 mio. kr.
Budgetforslaget har været i høring i relevante fora og udvalg. Der er indkommet høringssvar fra Integrationsrådet, Handicapudvalget, CenterMED Familie, CenterMED Unge, CenterMED Skole og CenterMED Dag- og Fritidstilbud.
CenterMED Familie skriver i et høringssvar om ”Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud”, at medarbejdersiden udtrykker bekymring for mulighederne for at opretholde serviceniveauet og besparelsens betydning for arbejdsmiljøet i forhold til den foreslåede besparelse på stillingsvurdering/vakancer på 2 mill.kr. i budgetforslaget for 2016.”
Center for Unges CenterMED har ønsket følgende ført til protokols: ”Med hensyn til rammebesparelsen på 700.000 kr. er det CenterMEDs opfattelse, at det set i lyset af CU’s øvrige økonomiske problemstillinger vil være vanskeligt at realisere denne uden væsentlige indgreb i kvalitet og serviceniveau.”
Også medarbejderne inden for skoleområdet udtrykker bekymring: ”Vi er bekymrede for, at den skitserede reduktion på skoleområdet opnås ved at reducere yderligere i antallet af medarbejdere. I forvejen er der sket store budgetreduktioner på baggrund af demografi og strukturforandringer,,” hedder det bl.a. Det bemærkes videre, at bekymringen yderligere skal ses i lyset af skolereformens 3 fokusområder
(elevernes trivsel, øgede læring og reduktionen af betydningen af den sociale arv), den øgede inklusionsopgave og de flotte formuleringer i Frederikshavn Kommunes skolepolitik 2014-2017. Her står der bl.a.: ”Vores kommunale skoler er for alle børn og unge, og sammen med omverdenen skaber vi robuste elever, der er rustet til livets udfordringer. Dette kræver høj faglighed, tolerance,udvikling, variation og innovation, når skolens parter i fællesskab skal forme læringsmiljøer, hvor alle kan udfolde og udvikle sig.”
Endvidere ser skolemedarbejderne ikke muligheder for vakancestillinger på skoleområdet. Man giver udtryk for, at det er svært at forestille sig elever, der i 3 måneder må undvære en lærer i et bestemt fag!
Vedrørende rammebesparelse på søskendetilbud på SFO, foreslår medarbejdersiden, at der kommer mere
fokus på SFO-tilbuddet med udgangspunkt i, at SFO’en bliver et attraktivt tilbud. Og så føjer man afslutningsvis til: ”Vi konstaterer endnu en gang en for kort frist for medarbejderudtalelser.”
Handicapudvalget og Integrationsrådet har ingen egentlige indvendinger.
Det er ret så betydelige summer, der tænkes sparet. Ønsker man at nærlæse budgettal, oplæg samt indvendinger, kan man via dette link og så kigge nærmere på siderne 36-59:
Tekst af Per Rye